Webhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.be

4 tips bij langdurig onderhoud van een website

4 tips bij langdurig onderhoud van een website
MijnHostingPartner

4 tips bij langdurig onderhoud van een website

Zodra je eenmaal klaar bent met het ontwerpen en opzetten van je website kan je gaan beginnen met het echte werk aan een website. Namelijk de content en het uitbouwen van je website tot een succes. Om ervoor te zorgen dat jouw website veilig is, online blijft en fijn is in gebruik dien je een aantal zaken als webmaster bij te houden. Laten we deze in dit artikel behandelen! 

Verantwoordelijkheid van een webmaster

Als webmaster of persoon die een website maakt en onderhoud neem je een aantal verantwoordelijkheden aan die je wellicht niet realiseert aan het begin van het project. Een website is een levend iets en dient onderhouden te worden om het beste hieruit te halen. Met onze reguliere pakketten zoals het Totaal SSD hosting pakket en de .NET Core pakketten zorgen wij ervoor dat je de basis hebt om het beste uit website hosting te halen. Het onderhoud van de server behoord dan verder aan onze kant, maar het onderhoud aan de website en de hosting instellingen zijn verder voor eigen rekening. 

Elke website, op een enkele uitzondering na, heeft regulier onderhoud nodig om te blijven draaien. Je kan helaas niet na het publiceren het goed verklaren en hier vervolgens jaren niets meer aan doen. We zien dit als hosting partij regelmatig dat dit de gedachtegang is, met als resultaat dat de website niet meer functioneel is, gehackt is, of anderzijds niet meer nuttig is voor een bezoeker. 

Wanneer je dus een website maakt en je wilt hier een succes van maken dan heb je enige verantwoordelijkheid hier zelf aan om het succes van je website te waarborgen. Laten we met de volgende 4 tips behandelen hoe jij dit kan bereiken!

Tip 1, Periode inactief? Schroef de beveiliging op. 

Het kan elke webmaster gebeuren dat er een periode niet of nauwelijks aan een website zal worden gewerkt, denk bijvoorbeeld aan een vakantie, een bijkomend project wat de tijd opeist, of de focus op een andere website vestigen. Wanneer dit het geval is dan is het raadzaam om enige voorzorg maatregelingen te nemen om ervoor te zorgen dat jouw website het minst risico loopt.  Een groot onderdeel hiervan zijn de schrijfrechten van een website. Zodra je een periode inactief bent op een website dan is het meer dan raadzaam om deze geheel uit te schakelen en enkel op lezen te zetten. Dit kan je doen via zowel het klantenpanel als controlpanel door onder websites de betreffende rechten door te voeren.

Dit betekent dat vrijwel elke actie die bestanden beschrijft op een website niet meer uitgevoerd kan worden, en is bijvoorbeeld met WordPress het geval dat je dan ook geen plug-in kunt downloaden of bijwerken. Dit geeft kwaadwillende dus ook geen gelegenheid om wijzigingen te maken binnen je website, zoals bij gehackte websites vaak het geval is. Er wordt dan in de meeste gevallen doorgelinkt vanuit jouw website naar een malafide URL. Of anderzijds misbruik gemaakt van de gegevens van jouw en je bezoekers.  

Ook is voordat je een periode inactief bent een goede tijd om even te controleren of al jouw wachtwoorden sterk zijn en enige ongebruikte accounts te verwijderen. Indien je bijvoorbeeld nog steeds je test wachtwoord had ingesteld staan, zoals de bekende Welkom12, of admin en admin. Dan is nu de tijd om dit bij te werken naar gegeneerde, sterke wachtwoorden. 

Enige accounts kunnen FTP accounts zijn die niet meer noodzakelijk zijn, maar ook administrator accounts die voor een website zijn aangemaakt. Tijdelijke accounts die niet of nauwelijks gebruikt meer dienen te worden zijn stop te zetten en te verwijderen. Verlaten accounts zijn ook vaak een reden waarom een hacker binnen is gekomen binnen een website. 

Tip 2, Stel Uptime Robot in of een andere monitor

Monitors zijn handige tools die je kunt gebruiken om jouw website met een periodieke interval te laten controleren of deze wel beschikbaar is. Eerder bij ons behandeld, Uptime Robot is hier een eenvoudige oplossing voor waar je tot maar liefst 50 websites gratis kunt bijhouden. Met een geschiedenis van 30 dagen, een alert wanneer er wat met de website aan de hand is en een percentage uptime. Het enige wat Uptime Robot niet heeft binnen de gratis optie is een SSL check, maar hier valt in te investeren naar de Premium versie. 

Wanneer er dus een error code ontstaat op je website ontvang je hier gelijk een notificatie van in de app of via de email. En kan je hier gelijk actie op ondernemen om dit weer op te lossen. 

Tip 3, Werk minimaal maandelijks je website bij

We blijven het herhalen, maar het bijwerken van een website blijft de belangrijkste opgave van elke webmaster. Zorg ervoor dat je minimaal elke maand even een controle uitvoert op je website op updates en andere zaken die bijgewerkt dienen te worden. Zoals ook de comments die wellicht zijn binnengekomen. Maak voor updates altijd even een backup van je website, en zorg ervoor dat je deze backup op 3 locaties hebt opgeslagen. Bijvoorbeeld een keer binnen je hosting pakket in een folder buiten de wwwroot. Een keer in een opslag oplossing zoals Google Drive, en een keer op een lokale computer hebt opgeslagen. Mocht het doemscenario dan voorkomen, dan staat jouw website altijd nog op 1 van deze locaties opgeslagen. 

Tip 4, Blijf nieuwe content serveren op je website

Nieuwe content is ook een belangrijk onderdeel van het bijhouden en onderhouden van een website. Als je een website niet aanvult met nieuwe content dan zal hij namelijk op een gegeven moment zijn relevantie hierop verliezen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld te noemen met een nieuwswebsite, als deze geen nieuws meer plaatst dan is dit niet meer relevant. Hetzelfde principe geldt voor vele soorten branches en velden. Zolang je relevante content deelt die je bedrijf of website op de kaart houdt maak je meer kans op succes hierin. 

Werk jij al een langere periode aan een project? Wat zijn jouw 4 tips voor het onderhouden van een website? Laat het ons weten op Sociale Media!