Webhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.be

Wat is een Niche

Wat is een Niche
MijnHostingPartner

Wat is een Niche

Een niche is een focus op een bepaald onderwerp of tak binnen internet marketing. Wat dit wilt betekenen is dat jouw niche met een blog of bedrijfswebsite alles kan zijn. Of jouw focus of hoofdonderwerp nu schaatsen zijn of het verkopen van je eigen geschreven boek. Of je nu commercieel bezig bent of voor de leuk. Jouw website zal een niche of hoofdonderwerp hebben. Laten we in deze blog post even bekijken wat en hoe dit in elkaar steekt. 

Internet marketing en niches

Internet Marketing is een steeds breder concept waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. Of je nu bezig bent met het opzetten van je eigen websites, websites voor klanten of voor je bedrijf. Internet Marketing is een beroep van zichzelf geworden. Dit kan opgedeeld worden in nog veel meer verschillende beroepen zoals Sociale Media marketing, Content Marketing, Zoekmachine optimalisatie en ga zo nog maar even door.  Niches is een term die je al snel tegen zal komen in diverse forums en bronnen. Er wordt hier vaak naar gevraagd en verder naar gekeken.

Een niche van jouw website of bedrijf is de tak waarin je jezelf bevindt. Voor MijnHostingPartner.nl is het bijvoorbeeld webhosting. Voor een blog over schaatsen als hobby zijn het de schaatsen en alles hieromheen. En voor de Albert Heijn zijn het de dagelijkse boodschappen en alles daaromheen. Een hoofdonderwerp is dus vrijwel altijd het geval voor elk bedrijf. En is op het internet ook niet anders. 

Welke niche leg jij de focus op? 

Dit is voor velen natuurlijk al voor bepaald, wanneer je aan de slag gaat met jouw website voor je bestaande bedrijf dan zal dit al duidelijk zijn. Als je als hobby graag over de wereld heen reist dan kan je reizen als niche bestempelen. Als je als timmerman graag een website wilt hebben om lokaal gevonden te worden en afspraken te plannen, dan zijn deze werkzaamheden en je locatie de niche. 

Met elke niche is het echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je dit voor jezelf en je team duidelijk hebt. Je wilt natuurlijk niet dat jouw website content publiceert die eigenlijk helemaal niet te maken heeft met de hoofdniche. Dit kan namelijk verwarrend werken als een hobby website over schaatsen opeens de beste laptops van 2021 gaat bepalen. Het spreekwoord Schoenmaker blijf bij je leest is hier ook nog steeds toepasselijk.

Kan je meerdere niches aanspreken met 1 website? 

Als je een meer algemenere website wilt gaan beginnen over een hoop uiteenlopende onderwerpen, dan is dit vaak de vraag of je dit wel moet doen. Zoekmachines zoals Google dienen natuurlijk wel jouw content weer te geven in de zoekresultaten. En een specifiek onderwerp met 1 niche is vaak eenvoudiger om te ranken. Een website krijgt namelijk met verloop van tijd enige autoriteit met de niche. Dit zie je voornamelijk met oudere websites die al een geruime tijd schrijven over een onderwerp in de niche. En hier ook daardoor links van ontvangen van anderen, genoemd worden op diverse externe bronnen en besproken worden op sociale media. Dit zijn signalen die zoekmachines gebruiken om een website boven de andere te plaatsen. Met een specifiek onderwerp is dit nu eenmaal makkelijker dan met veel diverse niches en dus onderwerpen met een website. 

Het is echter niet onmogelijk, met een paar case studies die ik heb doorgenomen van anderen is een website met meerdere niches te behappen. Echter zal dit niet mogelijk zijn voor de starter of kleinere bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de grote websites zoals Wirecutter (Nu van de New York times) en de Nederlandse website Tweakers. Er is een groot team voor nodig om dagelijks content te publiceren over de diverse onderwerpen. 

Niche afstemmen met een domeinnaam

De domeinnaam heeft hier ook weer mee te maken, zoals met wel meer zaken. Een domeinnaam kan je natuurlijk  op een paar manieren inrichten. Of je maakt hier een persoonlijke brand van, en je zet hier een naam of afkorting hiervoor neer. Je bedrijfsnaam of concept. Of iets in de trend van je niche. Je kan jezelf echter ook limiteren met de domeinnaam. Om even bij het voorbeeld van schaatsen te blijven, kan je de bijvoorbeeld de domeinnaam deschaatser.nl (Nog vrij tijdens het schrijven van dit artikel, pak hem snel!) nemen om voor jouw hobby aan de gang te gaan. Maar als je dit op een later tijdstip wilt uitbreiden naar andere onderwerpen binnen wintersport. Dan kan de domeinnaam je in deze wat meer limiteren dan een wat algemene domeinnaam binnen de wintersport. Het is dus altijd de keuze die je dient te maken direct aan de start van je website. En heeft dus net als de andere zaken nog wel enig huiswerk aan zich vast.

Om voordelig te kunnen starten met elke website,  kan je terecht bij MijnHostingPartner.nl. Start bijvoorbeeld nu met een WordPress website met een Totaal SSD hosting pakket, voor nog geen week aan boodschappen heb je al een jaar lang een website, email en database. Sluit nu jouw pakket af en neem die eerste stap op het internet!