Webhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.be

Wat is interlinking?

Wat is interlinking?
MijnHostingPartner

Wat is interlinking?

Wanneer je gaat  beginnen met het ontwikkelen van je website dan zal je een hoop nieuwe termen tegenkomen,  interlinking zal hier een van zijn. Laten we in deze blog post bespreken wat dit inhoud, en hoe jij hier je voordeel mee kan doen.

Bij MijnHostingPartner.nl, waar we niet alleen zorgen voor betrouwbare hosting, maar ook graag onze klanten voorzien van waardevolle inzichten om hun online aanwezigheid te versterken. In deze blogpost duiken we dieper in op het concept van interlinking en laten we zien hoe je dit krachtige instrument kunt gebruiken om je website naar een hoger niveau te tillen.



In de wereld van web ontwikkeling en zoekmachineoptimalisatie (SEO) verwijst interlinking naar het proces van het verbinden van verschillende pagina's binnen je eigen website door middel van hyperlinks. Deze hyperlinks, ook wel interne links genoemd, maken het mogelijk voor gebruikers om gemakkelijk van de ene pagina naar de andere te navigeren en dragen tegelijkertijd bij aan de structuur en hiërarchie van je website. Gebruikers en bezoekers die meer van dezelfde soort content willen lezen kunnen zo op een gemakkelijke wijze doorspringen naar een tweede pagina.



Interne links kunnen zowel tekstlinks als afbeeldingslinks zijn en kunnen naar verschillende pagina's leiden, zoals blogposts, productpagina's, servicepagina's of contactpagina's. Het doel van interlinking is tweeledig: het verbeteren van de gebruikerservaring en het optimaliseren van je website voor zoekmachines.

Voordelen van Interlinking

Verbeterde Navigatie: Door relevante interne links toe te voegen, kunnen bezoekers gemakkelijk van de ene pagina naar de andere gaan, waardoor ze langer op je website blijven en meer van je content ontdekken. In de tekst linken kan ook een hogere klik percentage hebben dan geheel onderaan een pagina of in een apart menu. Een link in de tekst die gelezen wordt en verwijst naar een relevante bron kan meer op geklikt worden dan een link in een verstopt menu.



Verhoogde Paginawaarde: Interne links dragen bij aan de verdeling van 'paginawaarde' of 'link juice'. Dit betekent dat wanneer een pagina hoog scoort in zoekmachines, de linkwaarde ook wordt doorgegeven aan de pagina's waarnaar het linkt, waardoor ze ook beter presteren in zoekresultaten. Al goed presenterende pagina’s kunnen ook linken naar nieuwe bronnen of pagina’s om dit sneller te laten indexeren door de zoekmachines. Andersom werkt dit ook, zodra je op een nieuwe bron verwijst naar een andere pagina gaat de waarde hiervan ook mee.



Versterkte Thema's: Door gerelateerde pagina's met elkaar te verbinden, kun je de samenhang van je content benadrukken. Dit helpt zoekmachines en gebruikers beter te begrijpen waar je website over gaat. En je website meer onderverdelen qua onderwerp en thema. Zo kan je op dat subthema of hoofdthema meer autoriteit opbouwen, wat je kan helpen hierin. Een pagina of artikel over een bepaald onderwerp heeft weinig kans om te ranken in menig veld. Een cluster aan pagina’s die over hetzelfde thema gaan kunnen hierdoor elkaar ondersteunen.



Lagere Bouncepercentage: Goed geplaatste interne links kunnen het bouncepercentage van je website verminderen, omdat ze bezoekers aanmoedigen om meerdere pagina's te bekijken. Als een bezoeker een bron doorleest maar verder geen actie uitvoert op je website, kan dit in een aantal gevallen ook een negatieve ervaring opleveren. Dit is echter in elk veld anders, en kan voor sommige websites juist het hele doel zijn. Met betrekking tot het bouncepercentage zijn er dus in de laatste jaren meerdere gedachtegangen ontstaan.

Tips voor effectief gebruik van Interne Links

Een van de meest belangrijke zaken die je in gedachten dient te houden bij het linken binnen de website, is de relevantie van de pagina’s. De content dient relevant te zijn en dus over hetzelfde onderwerp gaan, of een vergelijkbaar onderwerp wat interessant kan zijn. Houdt hier in het linken dus rekening mee, en probeer hier niet alleen maar te linken om het linken.

Verder is de ankertekst, oftewel de zichtbare tekst van de link,  belangrijk voor zowel gebruikers als zoekmachines. Gebruik beschrijvende en relevante ankertekst om duidelijk te maken waar de link naartoe leidt. En maak niet gebruik van enkel Klik hier of zie hier bijvoorbeeld. Maak deze tekst relevant aan de titel, of anderzijds op een logische wijze.

Diepte van links: Plaats niet alleen interne links op je homepage, maar verspreid ze over je hele website. Hierdoor worden ook dieperliggende pagina's beter geïndexeerd en gewaardeerd.

Gebruik hiërarchie: Organiseer je interne links volgens de hiërarchie van je website. Belangrijkere pagina's kunnen meer links ontvangen dan minder belangrijke pagina's.

Vermijd overmatig gebruik: Hoewel interlinking gunstig is, moet je voorkomen dat je overdreven veel interne links op één pagina plaatst. Dit kan verwarrend zijn voor gebruikers en een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring.

In een notendop, interlinking is een krachtige strategie om de structuur van je website te versterken, je SEO te verbeteren en de algehele gebruikerservaring te optimaliseren. Bij MijnHostingPartner.nl moedigen we onze klanten aan om slim gebruik te maken van interne links om hun website effectief te navigeren en te laten bloeien in de online wereld.

Heb je nog vragen over interlinking of andere web gerelateerde onderwerpen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We staan altijd klaar om je te helpen je online doelen te bereiken! Kies voor de juiste fundering voor jouw website met een van onze hosting pakketten.