Webhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.be

Een website laten maken of zelf gaan bouwen? Neem de volgende punten mee in je beslissing!

Een website laten maken of zelf gaan bouwen? Neem de volgende punten mee in je beslissing!
MijnHostingPartner

Een website laten maken of zelf gaan bouwen? Neem de volgende punten mee in je beslissing!

Of je nu een ondernemer bent die online wil gaan, een hobbyist die zijn passie wil delen of een professional die zijn portfolio wil laten zien, een website is essentieel. De vraag is alleen: laat je de website bouwen door een professional, of ga je zelf aan de slag? Bij MijnHostingPartner.nl begrijpen we dat deze keuze lastig kan zijn. Daarom bespreken we in deze blog de voor- en nadelen van beide opties, met speciale aandacht voor WordPress, Google Sites en een CMS in eigen beheer.

1. Kosten

Website laten maken:

Het inhuren van een professional kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro's, afhankelijk van de complexiteit en de functionaliteiten die je nodig hebt. Hoewel dit een grotere initiële investering vraagt, krijg je vaak wel een op maat gemaakte website met professionele afwerking. Alsook vaak support bij vragen en verdere hulp bij enige verdere verzoeken. 

Zelf bouwen:

Het zelf bouwen van een website kan aanzienlijk goedkoper zijn. Met platforms zoals WordPress en Google Sites zijn de kosten vaak beperkt tot hosting, domeinnaam en eventuele premium thema's of plug-ins. Voor WordPress-hosting kun je bijvoorbeeld bij MijnHostingPartner.nl terecht voor voordelige pakketten. En beschik je met een lage jaarlijkse prijs over alles wat je nodig zult hebben bij het draaien en onderhouden van de website. Met hierin ook uiteraard Email voor je eigen domeinnaam, zodat je professioneel kunt communiceren met je leveranciers en klanten. 

2. Tijd en Expertise

Website laten maken:

Een professionele webdesigner kan vaak snel en efficiënt een website opleveren, waardoor je tijd bespaart. Bovendien hebben zij de expertise om technische problemen te vermijden en een website te maken die aan alle moderne standaarden voldoet. Zolang je uiteraard een goede partij uitkiest, je hebt ook een hoop partijen die op een minder koosjere wijze omgaan met het opleveren van een website. 

Zelf bouwen:

Als je zelf een website gaat bouwen, moet je bereid zijn om tijd te investeren in het leren van de benodigde vaardigheden. Platforms zoals WordPress zijn gebruiksvriendelijk, maar er is een leercurve. Google Sites is eenvoudiger, maar biedt minder flexibiliteit en maatwerkopties. Een CMS in eigen beheer vraagt vaak nog meer technische kennis en onderhoud. Binnen onze kennisbank hebben we meer dan 500 artikelen voor je klaarstaan die jij kunt gebruiken om van jouw website een online succes te maken. Je dient hier wel de wil voor hebben om deze te bestuderen en toepassen wat voor jouw relevant is. De navigatie in onze kennisbank maakt dit uiteraard wat eenvoudiger zodat je ze niet alle 500 langs dient te lopen voor het vinden van je vraag. 

3. Flexibiliteit en Controle

Website laten maken:

Een professioneel gebouwde website kan volledig aangepast worden aan jouw wensen en behoeftes. Je hebt echter minder directe controle over de bouw en het onderhoud van de site. Voor elke wijziging moet je mogelijk weer de webdesigner inschakelen.

Zelf bouwen:

Zelf bouwen geeft je volledige controle over het ontwerp en de inhoud. Met WordPress heb je toegang tot duizenden thema's en plugins die je website kunnen transformeren. Google Sites biedt minder aanpassingsmogelijkheden, maar is wel eenvoudig te beheren. Een CMS in eigen beheer geeft de ultieme flexibiliteit, maar vereist ook meer technische kennis en onderhoud.

4. Onderhoud en Updates

Website laten maken:

Een professional kan ook zorgen voor het onderhoud en de updates van je website. Dit is vaak onderdeel van een servicecontract. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over de technische aspecten, maar het kan wel extra kosten met zich meebrengen, die ook maandelijks terugkeren voor de website.

Zelf bouwen:

Bij zelf bouwen ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de updates. WordPress heeft een eenvoudig updatesysteem voor de kernsoftware, thema's en plugins. Google Sites wordt automatisch bijgewerkt door Google. Een CMS in eigen beheer vereist dat je zelf updates en beveiligingspatches toepast. Als er wat fout gaat tijdens het updaten ben je ook vaak op jezelf aangewezen om dit te repareren, en ben je ook zelf verantwoordelijk voor de backups. Een essentieel onderdeel van elke website. 

5. SEO en Functionaliteiten

Website laten maken:

Professionals hebben vaak kennis van SEO (zoekmachineoptimalisatie) en kunnen je helpen om je website hoog te laten scoren in zoekmachines. Ze kunnen ook geavanceerde functionaliteiten toevoegen die specifiek zijn voor jouw behoeften.

Zelf bouwen:

Met WordPress kun je gebruik maken van SEO-plugins zoals Yoast SEO om je site te optimaliseren. Google Sites heeft basis SEO-opties, maar minder geavanceerde tools. Een CMS in eigen beheer biedt maximale mogelijkheden voor maatwerk, maar vereist ook meer kennis van SEO-technieken.

Conclusie

De keuze tussen een website laten maken en zelf bouwen hangt af van je budget, tijd, technische kennis en de mate van controle die je wenst. WordPress biedt een goede balans tussen gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit, Google Sites is ideaal voor eenvoudige en snelle websites, en een CMS in eigen beheer biedt maximale controle en maatwerkopties voor de technisch onderlegde gebruiker.

Bij MijnHostingPartner.nl bieden we betrouwbare hostingpakketten voor elk type website, of je nu kiest voor WordPress, Google Sites of een CMS in eigen beheer. Neem contact met ons op voor advies op maat en ontdek welke optie het beste bij jou past!

Meer weten? Bezoek onze website MijnHostingPartner.nl voor meer informatie over onze hosting en diensten.