Webhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.be

Hoe lang kan een website blijven bestaan?

Hoe lang kan een website blijven bestaan?
MijnHostingPartner

Hoe lang kan een website blijven bestaan?

Veel bedrijven, ondernemers en freelancers willen vaak liever niet meer werk hebben in een website dan noodzakelijk is. Een website die een langere periode kan blijven bestaan heeft daarom vaak de voorkeur. Maar hoe lang kan een website blijven bestaan? En hoelang zonder ook maar geen enkele verdere actie hiervoor uit te voeren? Dat bespreken we in deze blog post. 

Houdbaarheidsdatum van een website

Er zit helaas geen houdbaarheidsstickertje op je website, en hier is ook geen duidelijk antwoord op te geven. Het is namelijk afhankelijk van een hoop verschillende factoren. Jouw website kan zodra die live gaat al verouderd zijn, of 5 jaar na datum pas achterhaald zijn. Dit kan dus niet voor elke website duidelijk worden aangegeven wanneer de website in zijn geheel of gedeeltelijk vernieuwd dient te worden. 

Dat wilt niet zeggen dat een eenvoudige website die in enkel HTML en CSS is opgezet niet meer dan 5 jaar kan bestaan. Als je een keer een kijkje neemt bij de allereerste website die nu al meer dan 30 jaar oud is dan kan je voorstellen dat dit op deze wijze lang kan blijven bestaan. 

http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

De achterliggende code en de beveiligingsproblemen die kunnen ontstaan

Waar het voornamelijk mee fout kan gaan met een website die gemaakt is dat de achterliggende technieken en code verouderd kan raken, hierdoor kan een website niet alleen niet meer werken met de laatste updates van de internet browsers. Maar kan dit ook gevaarlijk worden met malware en hacks op een website. Het laatste wat je natuurlijk wilt is dat jouw website lugubere content laat zien aan jouw klanten. Om dit te vermijden is het eigenlijk op zijn minst maandelijks nodig om een website hosting te controleren op enige updates. Zeker als je jouw website hebt gemaakt in een open source Content Management Systeem zoals WordPress, Joomla of Drupal. Deze zijn namelijk sterk afhankelijk van regelmatige updates om niet alleen te blijven functioneren maar ook om veilig te blijven. 

Wanneer je langer gebruikmaakt van een onderdeel code dan aangeraden dan kan dit ook problemen geven. Een goed voorbeeld is hier bijvoorbeeld van de mysql(); functie binnen PHP 5.6 en lager. Deze functie is vanaf de grond af niet meer veilig, en kan dus geheel niet meer gebruikt worden in de latere PHP versies. Deze is namelijk vervangen door mysqli(); en PDO. Wat beter beveiligt is. 

Noodzaak van een website te blijven onderhouden

Het is dus noodzakelijk om een website te blijven onderhouden, wil je lang gebruik blijven maken van dezelfde website. Dan dien je dus er rekening mee te houden dat je een keer in de zoveel tijd bepaalde onderdelen of achterliggende technieken bijwerkt. Dit hoeft niet veel tijd in beslag nemen en kan met sommige onderdelen zelf automatisch gebeuren. Raadpleeg hiervoor de documentatie van je Content Management Systeem, en controleer of dit geschikt is voor jouw website.  

Met regulier onderhoud voorkom je een heleboel narigheid en zorgt er dus voor dat je website bereikbaar blijft, veilig, snel en naar behoren functioneert. 

Innovatie en nieuwe functionaliteit die verschil kunnen maken

Een website en de technologie staan niet stil, vergelijk de wereld met de beginjaren van 2010 en nu in 2023. En je zal niet alleen een hoop verschil zien in de apparaten die gebruikt worden om het internet te gebruiken. Maar ook de software hierachter. Websites zijn ook een geheel geworden en moeten vloeien tussen alle apparaten. Er is dus bijvoorbeeld geen onderscheid meer tussen een website die je op een mobiel opent en dezelfde website op je desktop. Enkel het formaat zal zich aanpassen naar je scherm.  

Het is daarom niet alleen belangrijk om je website veilig te houden, maar ook om die ontwikkelingen naar je voordeel te gebruiken. Een prettigere gebruikerservaring op elk apparaat betekend dat gebruikers tevredener zijn met de website, en dus vaak ook eerder overgaan tot een aankoop of andere conversie. 

Hoelang zou jij graag zien dat jouw website meegaat voor jouw bedrijf? Laat het ons weten via Sociale Media!