Webhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.be

De beste manieren om een WordPress database bij te houden

De beste manieren om een WordPress database bij te houden
MijnHostingPartner

De beste manieren om een WordPress database bij te houden

Een WordPress database is het hart van jouw website, hierin worden alle wijzigingen, pagina’s en blog posts in bijgehouden en nog veel meer. Gedurende jouw website groeit zal de database ook groeien en daarmee je Hosting . Hier is hoe je hem het beste bijhoudt.

In dit artikel maken we gebruik van een aantal technische termen die ook eerder uitgelegd worden in onze blog posts en in onze kennisbank. Spring naar de verschillende onderwerpen in deze blog post met de volgende tabel:

Ten eerste laten we de WordPress database even samenvatten.

Een database van WordPress wordt bijgehouden in een MySQL database, deze databases zitten standaard bij vrijwel alle pakketen inbegrepen van MijnHostingPartner.nl. In deze database kan je gebruikmaken van PHPmyAdmin om de meeste handelingen in te verrichten. De rest gaat via het klantenpanel of via het controlpanel. Wanneer je jouw WordPress website hebt geïnstalleerd of gaat installeren via de Web app gallery in het control panel wordt hier automatisch een MySQL database voor je aangemaakt.

In deze database komen de verschillende gebruikersaccount, posts, pagina’s en revisies in opgeslagen.Naast jouw instellingen voor de website en nog een groot aantal andere zaken. Zelfs comments of berichten die op jouw website gemaakt worden. En ga zo maar door. Je kan jezelf voorstellen dat naarmate jouw website groter en ouder wordt dit exponentieel kan gaan groeien. Dit kan op een hoop zaken impact hebben. Een van die zaken is de snelheid van jouw WordPress website, een belangrijk item. In deze blog post leggen we uit hoe je dit het beste kan bijhouden en waar nodig kan limiteren zodat de database overzichtelijk blijft en dubbele en nutteloze data verwijderd wordt.

WordPress bericht revisies limiteren

Voor elk bericht wat je aanmaakt op een WordPress website wordt vaak een groot aantal revisies bijgehouden zodat je altijd terug kan gaan naar een eerder tijdstip of een fout kan herstellen. Dit is een handig item en wordt redelijk vaak gebruikt afhankelijk van jouw schrijfstijl. Wat gemerkt wordt is dat voor de meeste schrijvers al gauw voor een blog post van 800 woorden ruim 7 revisies worden opgeslagen. Dit is vaak meer dan nodig. Op den duur stapelt dit zich op en kunnen er honderden of duizenden revisies worden opgeslagen in de WordPress database. De revisies is een van de hoofdredenen waarom een WordPress database snel opgevuld kan worden met dubbele en onnodige content.

Het beste is dus om dit te limiteren met een kleine aanpassing in het wp-config.php bestand.Voor de starters die dit lezen doe dit liever gelijk dan over een paar maanden!
De aanpassing is te maken in het wp-config.php bestand die in de wwwroot in de hosting space te vinden is. De volgende aanpassing is dan te maken op of rond regel 71. (Afhankelijk van jouw instellingen).

Onder de regel:

$table_prefix = 'wp_';Is het volgende te plaatsen: define( 'WP_POST_REVISIONS', 3 );

 Dit limiteerd het aantal post revisies naar 3.Dit cijfer is ook te wijzigen naar elk aantal wat je wilt.In veel gevallen is 3 precies goed.

Voor elke post die in de toekomst wordt gemaakt zijn deze wijzigingen nu doorgevoerd. Maar hoe doe je dit voor alle oudere posts? Dat kan via PHPmyAdmin, echter zal je dan een MySQL query moeten schrijven die elke post nagaat en het vervolgens verwijderd. Doe dit alleen als je hier langere ervaring mee hebt. 


De makkelijke wijze is om even een plugin te installeren genaamd WP-Optimize.Deze plugin neemt de werkzaamheden uit handen. Na deze schoonmaakactie is hij dan ook te verwijderen zonder verdere problemen. Deze plugin is verder gratis te gebruiken, hij heeft alleen zoals wel meerdere plugins een premium editie. De plugin verwijderd echter wel alle oude post revisies.

Hou comments bij en ruim SPAM op

Comments op een WordPress website zijn voornamelijk SPAM comments of mensen die op de jacht zijn naar backlinks voor SEO doeleinden. Het kan voor een grote website haast een dagtaak zijn om dit bij te houden. Voor mensen die net beginnen kan dit een enkele 5 minuten zijn per maand om dit bij te houden. SPAM comments zijn op een aantal manieren ook weer bij te houden. Met een eigen zwarte lijst die je bijhoud in de standaard functie van WordPress of met de bekende plugin Akismet.


De plugin is gratis te gebruiken, echter dient wel een account ervoor gemaakt worden en je moet vrede hebben met het feit dat elke comment ook op een derde plaats bewaardt wordt. Namelijk op de servers van Akismet. En daarnaast is het nog weer een plugin die geinstalleerd dient te worden. SPAM comments die gemarkeerd worden worden door WordPress standaard 30 dagen vastgehouden in de database. Dit kan met een populaire website al snel oplopen.

We raden aan om het even aan te kijken hoe het is met jouw website. Bepaalde niches hebben er meer last van dan anderen. Natuurlijk is er ook voor te kiezen om comments of berichten helemaal uit te zetten. De beste manier om SPAM te voorkomen!

Gebruik de ingebouwde WordPress database optimalisatie tool

Zo eens in de zoveel tijd is het ook een idee om de WordPress database te even na te lopen met de tool van WordPress zelf. Met deze tool kunnen twee acties uitgevoerd worden. Het repareren van de database of het optimaliseren van de database. Het laatste kan gekozen worden voor dit artikel.

Voor deze actie is ook weer te keren naar het wp-config.php bestand en de volgende regel toe te voegen ook onder dezelfde plek.

define( 'WP_ALLOW_REPAIR', true );

Deze regel activeerd de reparatie modus. Hierna is in de browser naar de volgende URL te gaan. https://jouwDomeinNaamHier.nl/wp-admin/maint/repair.php Daarna is voor de optie Repair and optimize Database te kiezen. Een uitgebreide schoonmaak start dan.

Zet een limiet op het aantal Plugins

Al even kort genoemd hiervoor maar zet ook een limiet op het aantal plugins wat je installeert. Te veel plugins op een WordPress website wordt niet alleen door ons afgeraden, maar ook door een hoop andere bekende figuren in de WordPress wereld. Te veel plugins zorgt niet alleen voor meer entries in de database dan wellicht nodig, maar ook voor meer zaken die bijgehouden dienen te worden en meer kansen voor kwaadwillenden om binnen te kruipen en de website over te nemen.

Daarom is het dus zaak dat je niet lukraak voor elke handeling een plugin installeerd en laat staan. Voor een inhoudsopgave zoals ook in het begin van dit artikel of quick jump guide wordt ook al vaak een plugin geinstalleerd. Terwijl dit een gemakkelijk stukje HTML code is die zo is over te nemen. Kijk dus even kritisch naar elke plugin die je geïnstalleerd hebt staan. En verwijder ze indien je ze niet gebruikt. Alleen deactiveren is in deze niet afdoende.

Zoals altijd backups, backups en meer backups!

Backups zijn gemakkelijk te maken met het control panel van MijnHostingPartner.nl en zonder veel werk bij te houden.Bespaar jezelf een hoop hoofdpijn en stel een wekelijkse, maandelijkse of dagelijkse backup in voor jouw website en database.