Wat zijn de verschillen tussen MySQL en MS-SQL?

Om de verschillen tussen de 2 database typen uit te leggen is dit artikel gemaakt, zie dit niet als het eindoordeel welke je moet kiezen.

Wat is het?
MySQL en MS-SQL zijn manieren hoe een database in elkaar steekt. Een database slaat al je data op van een website of van een applicatie.Bijvoorbeeld in een website worden de teksten en je afbeeldingen hierin opgeslagen.

Wat zijn de verschillen tussen MySQL en MS-SQL?

Voor websites zijn de twee databases die we hier behandelen het meest populair.
Wat meteen opvalt is dat voor MySQL geen extra pakket of Add on voor aangeschaft dient te worden, voor een MS-SQL database dient de Add on aangeschaft te worden.
MySQL is namelijk Open Source en gratis te gebruiken onder de GNU General Public License(GPL).

MS-SQL is Closed Source en eigendom van Microsoft, dit is niet vrij te gebruiken. Wil je een MS-SQL database dan dient voor een licentie betaald te worden.
Bij MijnHostingPartner.nl komen de kosten hiervoor op:
Microsoft SQL Database - 3 Stuks (Std 500 MB)- €32,00 exclusief. BTW per jaar.
Microsoft SQL Database (5 stuks) (Std 500MB/Db) - €69,00 exclusief. BTW per jaar.
Microsoft SQL Database (10 stuks) (Std 500MB/Db) - €90,00 exclusief. BTW per jaar.
Upgrade SQL Database van 1 GB naar 3 GB - €69,00 exclusief. BTW per jaar

Dit kan dus voor een simpele website best wel in de kosten lopen. Populaire website bouwers zoals WordPress, Drupal en Joomla gebruiken tevens een MySQL voor deze redenen. Aangezien de genoemde projecten van zichzelf al community gericht zijn en Open Source gebruiken ze hiervoor geen MS-SQL.
Zodra naar Umbraco gekeken word echter is dit een ander verhaal, Umbraco is sinds het begin uitsluitend voor MS-SQL geweest. Hier is in de laatste jaar wel verandering in gekomen, echter worden meer functies ondersteund bij MS-SQL.

Het is dus ook voornamelijk een keuze die gemaakt dient te worden aan de start van een project. Je kan het volgende afvragen:

1. Hoe ga ik de website maken?
  2. Is dit met een CMS die uitsluitend een van de twee gebruikt?
  3. Ga je zelf in ASP.NET programmeren, of ga je met PHP werken?
  4. Welke van de twee heb ik het meest ervaring mee?

Voor verschillende situaties is de keuze gemakkelijk gemaakt welke je kan kiezen, zoals met PHP is het eenvoudig om met een MySQL database te werken. Ga je een project opstarten met Microsoft Visual Studio en programmeer je in ASP.NET dan is het wellicht gemakkelijker om met een MS-SQL database te werken.
Voor een WordPress site is een MySQL database de enige keus. Drupal heeft een kleine community die wel aan het ontwikkelen om dit op MS-SQL te krijgen. Echter is het aan te raden om hier een MySQL database voor te gebruiken. Dit levert minder problemen op.
Het is ook een groot deel persoonlijke voorkeur die bepaald welke database je gebruikt. Heb je altijd met 1 gewerkt dan zal de voorkeur daarnaar uitgaan. MS-SQL heeft als voordeel en nadeel dat het closed source is, het positieve hiervan is dat de integratie met bepaalde programma's moeiteloos gaat. Tevens is het software pakket SQL management Studio beschikbaar, dit is een tool om de database te beheren. Met de versie uit 2012 is het namelijk niet meer mogelijk om dit via het web te benaderen.

Wat zijn de verschillen tussen MySQL en MS-SQL?

Met MySQL is jouw database altijd te bereiken via de web applicatie PHPMyAdmin. Hierboven is een voorbeeld hiervan. De populairste mogelijkheid om jouw database te beheren.Wil je dit liever lokaal op een applicatie draaien dan kan dit ook, je hebt dan de keuze uit bijvoorbeeld MySQL workbench of SQLyog. Op die wijze kan hier connectie worden gemaakt naar de database op onze servers.

Vorige versies van MS-SQL was dit ook mogelijk om via je browser je database te beheren, dit is echter met de latere versies niet meer mogelijk.
Je hebt hier een applicatie voor nodig van Microsoft, dit kan SQL management studio Express zijn of de volledige versie. Er zijn hier ook meerdere mogelijkheden in.

Wat zijn de verschillen tussen MySQL en MS-SQL?

Als je voornamelijk gebruik wilt maken van een Database management tool die makkelijk bereikbaar is via de browser dan is dus de logische keuze om voor MySQL te kiezen.

Waar het voornamelijk uit bestaat is een kwestie van persoonlijke voorkeur, echter heeft de serverbeheerder van MijnHostingPartner.nl wel degelijk een voorkeur voor MS-SQL. Dit heeft als voornaamste reden dat de snelheid en performance beter is dan bij MySQL ,de opbouw van de database is in zijn ogen de voornaamste oorzaak.
Een van onze programmeurs heeft ook zijn mening hierover laten blijken. Bij hem is het een kwestie van welke taal je mee aan de gang bent, wanneer met PHP word gewerkt is de voorkeur voor MySQL. Wanneer er met ASP gewerkt wordt dan is de winnaar in zijn ogen MS-SQL. En met PHP MySQL.

We hopen dat we meer duidelijkheid hebben gemaakt welke je nu kunt kiezen voor jouw project, heb je nog opmerkingen of meningen over dit onderwerp?
Stuur dan een email naar kennisbank@mijnpartnergroep.nl